Bilgisayara ya da notebooka format atıldıktan sonra tüm programlar silinmektedir. Bu sebeple bilgisayar yeniden kurulmaya ve bazı temel olarak kullanacağımız programları tekrar yüklemeye ihtiyaç duyarız.
Bilgisayarınızın kullanılabilir duruma gelmesi için yüklemeniz gereken ana programlar; tarayıcılar, dosya sıkıştırma, video oynatma, driver ve ek programlar, Office ve PDF programları, antivirüs, bakım/temizlik, dosya indirme, CD/DVD yazma, sanal disk oluşturucu, video ve resim programları, video ve resim programları, isteğe bağlı yükleye bileceğiniz birkaç programdır.
Temel olarak bilgisayarımıza format attıktan sonrasında temel ihtiyaçlarımızı ve bilgisayarımızı çalıştırabilir hale getirecek ihtiyaçlarımızı karşılayacak programlar yüklemeliyiz. İşte formattan sonrasında bilgisayarınızda eksik hissedeceğiniz ve hatırlamanızı sağlayacak program önerileri ile karşı karşıyasınız.
Firefox, Opera, Safari ya da Google Chrome yükleyebileceğiniz birkaç tarayıcı önerisidir.
7zip ya da Winrar ile .rar gibi dosya uzantılarını açabilirsiniz.
GOM Player, Media Player Classic, VLC Player sıkça kullanılanlardır diyebiliriz. Flash playerler otomatik olarak tarayıcı içerisinde bulunmaktadır, bu sebeple yüklemeniz gerekmez.
Driver için DriverPack Solution Online ya da Driver Booster kullanabilirsiniz. Ek programlar için .NET Framework, Directx 11, Java, Adobe Air gibi programlar kullanabilirsiniz.
PDF programı olarak Adobe Acrobat ve Foxit Reader ilk tercihlerdendir. Office programları için Office 2016 ya da OpenOffice tercih edebilirsiniz.
Bilgisayarınızın güvenliği açısından ilk sırada tercih edebileceğiniz programlar olarak AVG, Avast ve Kaspersky önerilebilir.
Gereksiz dosyalarınızı haftada 1 veya 2 kere temizleyerek bilgisayarınızın bakımını yapmanız iyi olacaktır. Bunun için CCleaner programı iyi bir seçenektir.
Kendinize özel oyun, müzik ve benzeri programlar indirmek için de programa ihtiyacınız vardır. Bunun için uTorrent ve Internet Download Manager programlarından birini kullanabilirsiniz.
Burnaware, Rufus (format için) ve Nero Classic programlarını deneyebilirsiniz.
.iso uzantısı gibi farklı bir tarzda sanal disk oluşturucu gerektiren uzantılar olabilir. Bunun için Daemon Tools Lite kullanabilirsiniz.
Bandicam (video çekme) ya da Camtasia (video çekme/düzenleme) programlarını kullanabilirsiniz. Resim düzenleme için Photoscape kullanabilirsiniz.
Skype programı ile görüntülü konuşma yapabilirsiniz ya da Discord gibi bir konuşma programı kullanabilirsiniz. Game Booster oyunlarınızın hızlanmasını sağlayan bir programdır. Adobe Photoshop ile profesyonel olarak resim ve benzeri düzenlemeler yapabilirsiniz.